Αξιοθέατα

 

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το Φρούριο του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο) υψώνεται πάνω από το χωριό Περατάτα. Βρίσκεται κτισμένο πάνω σ’ ένα λόφο περίπου 300 μ. ύψους, στα νότια του Αργοστολίου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Έχει έκταση περίπου 16.000 τ.μ. και περίμετρο τειχών 600 μέτρων.
Πιθανότατα κτίστηκε τον 12ομ.χ. αιώνα από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες.

 

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Ο ’Αγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης του νησιού. Στη μονή που βρίσκεται στην περιοχή των Ομαλών, διατηρείται άφθαρτο και ευωδιάζον το σκήνωμα του Αγίου. Πριν το 1554 η μονή ήταν αφιερωμένη στην Παναγία. Ο Γεράσιμος Νοταράς, μοναχός από τα Τρίκαλα Κορινθίας, την ανέδειξε σε σημαντικό γυναικείο μοναστήρι μετά το 1560. Προς τιμήν του Αγίου γίνονται δυο μεγάλα πανηγύρια το χρόνο, στις 16 Αυγούστου (μέρα θανάτου του) και στις 20 Οκτωβρίου (μέρα ανακομιδής των λειψάνων του).

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς φιλοξενεί την αρχαιότητα του νησιού μας. Το παλιό Μουσείο καταστράφηκε από τους σεισμούς το 1953. Μετά από πολυετή προσπάθεια οικοδομήθηκε το 1960 και μέχρι σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε την πρώιμη ιστορικότητα της Κεφαλονιάς. Το Μουσείο διαθέτει ευρήματα από τα προϊστορικά και ρωμαϊκά χρόνια και κυρίως από την μυκηναϊκή περίοδο.

 

 

 

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΣΟΥ

Η Άσσος ήταν πρωτεύουσα του βορινού τμήματος της Κεφαλονιάς για αρκετά χρόνια, από το 1593, έχοντας και το προνόμιο της έδρας του δεύτερου Ενετού προβλεπτή του νησιού.
Η υπόθεση για την ανέγερση του φρουρίου της ’Ασσου ανοίγει το 1585, όταν πρεσβεία της Κοινότητας της Κεφαλονιάς ζητεί από την βενετική Γερουσία την ίδρυσή του, με σκοπό να καταφεύγει σ’αυτό ο πληθυσμός του νησιού σε περίπτωση πολέμου και πειρατικών επιδρομών.

 

 

 

  

 

 

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗΣ

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Σάμης. Έχει 45 μέτρα πλάτος, 21 μέτρα βάθος, 9 μέτρα ύψος και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, η οροφή του σπηλαίου, κατέρρευσε απο σεισμό και από αυτήν μπορείτε να δείτε μόνο κάποιους σταλακτίτες. Το δεύτερο μέρος δηλαδή το κυρίως σπήλαιο είναι προσβάσιμο για τους επισκέπτες.

  

 

 

 

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο του επιβλητικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1962 από την Ελένη Μ. Κοσμετάτου και άρχισε να λειτουργεί το 1966 με δαπάνες του Ευάγγελου Μπασιά. Παρόλο που η οργάνωσή του καλύπτει μόνο 49 χρόνια δεν παύει ποτέ να είναι ένα άρτιο πνευματικό ίδρυμα, το οποίο είναι στελεχωμένο με πλούσιο και λειτουργικό προσωπικό.

 

 

 

ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ – ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΑ

Σημαντικοί τάφοι που πιστοποιούν την ύπαρξη ενός σημαντικού Μυκηναϊκού οικισμού στην περιοχή.
Τα ευρήματα των ανασκαφών περιλαμβάνουν και κοσμήματα Μυκηναϊκής τέχνης.

 

 

  

 

 

 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ

Το σπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται έξω από την Σάμη και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Όπως κατέδειξαν οι ανασκαφές του 1963 πήρε το όνομα του από την Νύμφη Μελισσάνθη. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα για την λατρεία της Νύμφής, όπως ένα άγαλμα και ένα βωμό με επιγραφή αφιερώσεων στον Θεό Πάνα.

 

 

 

ΜΥΡΤΟΣ

Αναμφισβήτητα, μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα και παγκόσμια. Η άσπρη ακτή συναντά το μπλε της θάλασσας που είναι παρούσα με ολες τις αποχρωσεις του γαλαζιου. Η θεά από την ενδιάμεση στάση ψηλά στο δρόμο σου κόβει την ανάσα.

 

 

 

ΡΩΜΑΙΚΗ ΒΙΛΛΑ – ΣΚΑΛΑ

Ερείπια ρωμαϊκής βίλας του 3ο αιώνα π.χ στην περιοχή της Σκάλας. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, άψογα διατηρημένα μωσαϊκά και ψηφιδωτά με περίπλοκές παραστάσεις.

  

 

 

 

TZANNATA-ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ

Η ανασκαφή σε αυτήν την περιοχή έφερε στην επιφάνεια το μεγαλύτερο θολωτό τάφο που βρέθηκε ποτέ στη δυτική Ελλάδα.
Τα μοναδικά ευρήματα, που περιλαμβάνουν κοσμήματα και μια σφραγίδα, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός σημαντικού Μυκηναϊκού μητροπολιτικού κέντρου.